Meesterlijkgroen.nl

Duurzaam en gezond!

Duurzaamheid en BIM: alles wat je moet weten

Duurzaamheid is een hot topic in de bouwbranche. Bijna alle werkgevers willen (of zouden moeten) “groen” zijn. Dit is een geweldige verschuiving, maar het bereiken van een duurzaam installatieproces tijdens het ontwerpen is verre van eenvoudig. De druk op de technische installaties wordt dan ook steeds groter om een duurzaam gebouw te ontwerpen. Projecteigenaren en projectmanagers leggen hierbij een enorme druk op de installateurs en installaties. Gelukkig is een duurzaam installatieontwerp dankzij technologische vooruitgang een realistische en zelfs rendabele mogelijkheid. De uitkomst? BIM!

De rol van BIM in duurzaam ontwerp

Dankzij de inzet van het Bouw Informatie Model zijn we met zijn allen een stuk beter voorbereid op nieuwe energievormen en zelfs gasvrij bouwen. Door BIM kunnen we niet alleen gebouwen meer visualiseren en simuleren, ook is het ontwerp nauwkeuriger dan ieder ander ontwerp. 

Alle belanghebbenden hebben gedurende de hele levenscyclus van een gebouw toegang tot alle informatie van het proces. Over het algemeen helpt BIM professionele bouwers de vaardigheden te verbeteren die ze kunnen gebruiken om groen werken te stimuleren en bestaande functies en toekomstige ontwikkelingen te benadrukken. 

Ontwikkelaars gebruiken BIM-technologie om duurzaamheid waardevoller te maken. Met de inzet van de juiste meetinstrumenten kun je automatisch omgevingsgegevens van gebouwen verzamelen en deze in 3D weergeven. Het helpt bouwers de belangrijkste belemmeringen voor energieverbruik bij duurzame en toekomstige ontwikkeling te identificeren.

Kuijpers ziet ondanks corona omzet en winst flink groeien - Cobouw.nl

Voordelen

Werken met BIM brengt veel voordelen met zich mee. Zo is niet alleen het projectproces transparanter, ook leidt het integraal werken tot efficiĆ«nte en gemak. Het grote voordeel hierbij is de minimale kans op ontwerp- en bouwfouten wat weer zorgt voor tijdwinst en reductie van faalkosten. 

Het uitgebreide ontwerp in 3D waarin alle aanwezige veiligheidsvoorzieningen tot in de puntjes is opgemaakt, maakt het voor gebruikers mogelijk om alles visueel zichtbaar te zien. Bovendien ondersteunen de 3D tekeningen bij het opstellen van evacuatie- en reddingsplannen.

BIM als standaardisatie initiatief voor technische installaties 

De sleutel om tot een effectieve samenwerking te komen, is standaardisatie. Waarom? Omdat de implementatie van BIM een vereiste is om een optimale samenwerking met andere partijen te creĆ«ren. Dit resulteert uiteindelijk in een kostenbesparing voor iedereen. BIM is een ingrijpende vernieuwing in de bouwbranche. In plaats van concurreren, maken we een verschuiving naar openheid en samenwerking. 

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2022 Meesterlijkgroen.nl