Meesterlijkgroen.nl

Duurzaam en gezond!

Wanneer kan ik een overbruggingslijfrente afsluiten?

Wat is een lijfrente?

Met lijfrentes kunt u via fiscale stimuleringsmaatregelen aanvullende pensioenen opbouwen. Er zijn twee soorten lijfrenteverzekeringen: lijfrenteverzekeringen en bancaire lijfrentes, ook wel banksparen genoemd. Lijfrenten zijn onderverdeeld in twee fasen: de opbouwfase en de betalingsfase. Uw rekeningsaldo wordt voor de inkomstenbelasting gebruikt in box 1. In box 3 hoeft u over het saldo op uw rekening geen vermogenswinstbelasting te betalen.

Wanneer kan ik de lijfrente uiterlijk betalen?

De opbouwfase eindigt uiterlijk 31 december, 5 jaar na het jaar waarin u de AOW-leeftijd bereikt. Dit is de einddatum. Dan moet u het opgebouwde lijfrentekapitaal omzetten in lijfrente-uitkeringen. Om een ​​lijfrente te betalen, moet u eerst een uitkeringsproduct openen: een nieuwe bankspaarrekening of een nieuwe verzekering. De uitkering van de lijfrente moet voldoen aan de voorwaarden van de Wet inkomstenbelasting 2001.

Team Zuid | Scildon Adviseur

Wat betekenen het oude regime en het nieuwe regime?

Dezelfde belastingregels zijn niet van toepassing op alle uitgegeven lijfrenten. Voor bepaalde lijfrenteverzekeringen geldt nog steeds het oude systeem. Het nieuwe regime dekt andere lijfrenteverzekeringen of bankspaarrekeningen. Voor het oude en het nieuwe regime zijn de mogelijkheden na lijfrente-uitkering verschillend.

Wat gebeurt er met de echtscheidingslijfrente?

Als uw lijfrente op het moment van scheiding moet worden gedeeld, kunt u dit doen zonder tijdelijke belastingheffing. Dan moet het worden toegewezen in een verhouding van 50/50. Zit je in de oprichtingsfase? Dan hoeft u geen nieuwe nota aan te vragen. De ex-partner moet zijn eigen lijfrenteaccount openen. Zit je in de betalingsfase? Dan moet u een nieuwe uitkeringsrekening aanvragen. Het openen van een nieuwe uitkeringsrekening brengt kosten met zich mee.

Maar let altijd op

Heeft u op uw lijfrentepolis nog premie betaald na 31-12-2005? Dan mag u enkel de poliswaarde op 31-12-2004 voor de overbruggingslijfrente benutten. Met de rest kunt u een tijdelijke of levenslange oudedagslijfrente aankopen (die pas ingaat na uw AOW-leeftijd).

Verder Bericht

© 2022 Meesterlijkgroen.nl